SuperȘcoala: noțiunile abstracte din programa școlară, cel mai greu de asimilat de către elevii români
Cele mai accesate lecții de matematică disponibile pe platforma educațională sunt sumele Gauss, scrierea în baza 10, factorul comun, metoda comparației, cel mai mare divizor comun și calculul sumelor de puteri
Dacă în cazul algebrei exercițiile pot fi stăpânite prin practică și perseverență, la geometrie, care face adesea diferența între elevi la Evaluările Naționale, suntem pe un teren nesigur, lecțiile devenind ușor de înțeles prin gamificare
La limba română, elevii caută mai ales lecțiile despre accent, omonime, omofone și omografe, despre timpul imperfect al modului indicativ, modul conjunctiv, respectiv cazul acuzativ, dar întâmpină greutăți și în înțelegerea textelor sau argumentarea lor
În anul școlar 2023-2024, peste 30.000 de elevi (abonați) au folosit platforma SuperȘcoala, accesând în același interval peste 3,3 milioane de lecții
București, 11 septembrie 2024.
Cele mai accesate lecții de matematică disponibile pe platforma educațională SuperȘcoala sunt sumele Gauss (de exemplu, suma primelor n numere pare sau impare), scrierea în baza 10, factorul comun, metoda comparației, cel mai mare divizor comun și calculul sumelor de puteri, conform datelor centralizate și făcute publice de operatorul acestei platforme.
Din datele analizate rezultă că elevii sunt din ce în ce mai atrași de lecțiile de geometrie care combină învățarea cu elemente de joc. Gamificarea acestui subiect dificil, prin provocări interactive și exerciții vizuale dinamice, a transformat lecțiile despre teoreme, relații între unghiuri, arii și volume într-o experiență captivantă și antrenantă. Cele mai accesate lecții de geometrie din platformă sunt cele legate de asemănarea triunghiurilor, teorema lui Thales, linia mijlocie în triunghi, distanța de la un punct la un plan și distanța dintre două plane paralele.
La limba română, lecțiile cele mai căutate de către elevi sunt accentul, omonimele, omofonele și omografele, timpul imperfect al modului indicativ, modul conjunctiv, respectiv cazul acuzativ.
De asemenea, exercițiile la care cei mai mulți dintre elevi întâmpină dificultăți și au cea mai mare nevoie de ajutor sunt șirurile de integrale din matematica de clasa a XII-a, precum și radicalii și numerele iraționale.
Platforma SuperȘcoala este cel mai mare produs educațional online din România, cu peste 10.000 de lecții video, fișe de lucru, teste grilă și jocuri interactive, disponibile în baza unui abonament lunar pe site-ul superscoala.ro. Exercițiile puse la dispoziția elevilor pentru aprofundarea acestor lecții cuprind circa 70.000 de itemi.
Antrenați să anticipeze pentru a rezolva problemele de matematică
“Chiar dacă ne rotim în jurul unor teoreme fundamentale, cum ar fi de exemplu teorema lui Thales, teorema fundamentală a asemănării sau conceptele legate de linii importante în triunghi, cerințele problemelor aduc adesea o provocare suplimentară: ele nu sunt o simplă aplicație a acestor teoreme, ci necesită o abordare flexibilă și capacitatea de a intui conexiunile din spatele cifrelor și figurilor. La geometria în spațiu, de exemplu, putem avea o problemă standard care cere calcularea distanței de la un punct la un plan, dar va fi prezentată mereu într-o manieră diferită. Scopul meu este ca elevul să poată intui, chiar din enunț, ce teoreme sau concepte trebuie să folosească, înainte să se apuce de rezolvare. Ideea este ca el să recunoască rapid legăturile esențiale: să se gândească de exemplu la centrul de greutate când vede mijloacele laturilor sau la asemănare atunci când are de demonstrat rapoarte. Acest antrenament de anticipare face rezolvarea problemelor mai simplă și mai eficientă”, spune Liliana Mitre, asistent universitar la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București și cofondatoare a proiectului SuperȘcoala.
Inițiatorii proiectului sunt de părere că elevul devine mai pregătit pentru orice provocare nouă cu cât rezolvă mai multe probleme diverse. Chiar dacă la un examen precum Evaluarea Națională întâlnește probleme complet diferite de cele pe care le-a lucrat înainte, va putea recunoaște elemente familiare și va aplica aceleași principii. Astfel, el va învăța să rezolve și probleme care ies din tiparele obișnuite, o abilitate foarte importantă pentru a face față examenelor, unde creativitatea și flexibilitatea sunt la fel de necesare ca și cunoștințele teoretice.
Accentul și cazul acuzativ – cele mai accesate la Limba și literatura română
“Dezvoltarea gândirii critice este esențială în abordarea subiectelor de limba și literatura română. Urmărim ca elevii să învețe să sintetizeze informații complexe, să parafrazeze, să se exprime clar și original, să formuleze argumente convingătoare, competențe vitale atât pentru succesul academic, cât și pentru viața de zi cu zi. Îi ghidăm să creeze structuri lingvistice clare şi coerente, să evite clișeele și stereotipurile verbale, dezacordurile gramaticale și structurile pleonastice”, spune Beatrice Simion, profesoară de limba și literatura română pe platforma SuperȘcoala.
Nu este o surpriză că lecțiile de limba română cele mai accesate de către elevi, precum accentul sau cazul acuzativ, sunt cele care abordează concepte non-intuitive și reguli complexe, cu multiple excepții.
„În limba română, accentul este mobil și nu se supune unor reguli clare, ridicând probleme inclusiv pentru unii vorbitori adulți”, explică Beatrice Simion. „De asemenea, întreaga categorie gramaticală a cazului ridică numeroase probleme pentru elevi, care trebuie să înțeleagă ce fel de relații sintactice – uneori foarte dificil de identificat în mod intuitiv – descriu cele cinci cazuri. Acuzativul pune mai ales probleme deoarece este un caz nemarcat prin desinențe proprii, ca genitivul și dativul. Este foarte important ca elevii să se obișnuiască să lucreze cu astfel de noțiuni abstracte, nu numai pentru a înțelege modul în care se formează în general propozițiile, ci și pentru a-și forma capacitatea de a formula clar un enunț.”
De cât timp este nevoie pentru a învăța cu ajutorul SuperȘcoala?
Un elev petrece în medie 3 ore și 40 de minute pe platforma SuperȘcoala, iar elevii cei mai activi o folosesc timp de peste 35 de ore pe lună. „Feedbackul pe care îl avem de la elevi și mai ales de la părinți ne-a arătat că platforma este utilizată în mod complementar lecțiilor de la clasă și chiar a meditațiilor, ca instrument de facilitare a înțelegerii unor noțiuni dificile și de exersare a unor metode de rezolvare a problemelor”, spune Mihaela Golubenco, cofondatoare SuperȘcoala. Pentru foarte mulți părinți, platforma reprezintă o soluție pentru situațiile în care simt nevoia să le ofere ei înșiși ajutor la teme copiilor. Studiile privitoare la procesul de învățare arată că diversitatea resurselor și metodelor educative contribuie la calitatea rezultatelor obținute. Prin urmare, platforma integrează tehnologia în procesul de educație și îi ajută pe părinți să exploreze diferite modalități prin care copilul poate învăța.
Durata de utilizare a resurselor disponibile pe această platformă variază însă considerabil de la un copil la altul, în funcție de nivelul de pregătire, de ritmul de învățare și de obiectivul vizat. Totuși, recomandarea este ca elevul să intre pe SuperȘcoala în mod constant, ideal zilnic, pentru a viziona lecții sau a rezolva exerciții.
SuperȘcoala este o resursă valoroasă inclusiv pentru profesori: mulți integrează deja resursele platformei la clasă sau în sesiunile de meditații, utilizându-le în mod similar cu manualele și culegerile tradiționale. În anul școlar 2023-2024, peste 30.000 de elevi (abonați) au folosit platforma, accesând în același interval peste 3,3 milioane de lecții.
Despre SuperȘcoala
Pe SuperȘcoala materia școlară este explicată exact ca la școală: teorie, exemple pentru înțelegere și multe exerciții, în lecții video predate de către profesori excepționali. Pe lângă acestea, sunt disponibile fișe de lucru cu rezolvări separate, exact așa cum trebuie elevul să le scrie pe foaia de examen, plus jocuri interactive prin care copiii își consolidează într-un mod plăcut și amuzant cunoștințele. Testele de tip grilă îi ajută pe copii să identifice zonele în care au dificultăți și le recomandă videouri relevante pentru greșelile lor. Vizionându-le, copiii pot corecta aceste greșeli, dobândind o înțelegere mai profundă a conceptelor.
Pentru exercițiile mai grele de la teme, la fiecare lecție exista și o secțiune de întrebări și răspunsuri, în care copiii pot cere și oferi ajutorul.
SuperȘcoala pune la dispoziția părinților și copiilor cursuri de dezvoltare personală. Accesul pe SuperȘcoala se face pe baza unui abonament lunar sau anual, care permite utilizarea online 24 de ore din 24 a tuturor materialelor de pe platformă. Costul este de 69 lei/lună respectiv 497 lei pe an. Frații pot folosi un singur abonament, chiar dacă sunt în clase diferite, astfel încât toți copiii dintr-o familie să aibă acces la materiale educaționale complete, fără costuri suplimentare.
SuperȘcoala este un partener de încredere pentru elevi și părinți, indiferent de provocările întâmpinate la școală.